Ziemniaki zapiekane z serem

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

bardzo prosty i popularny wśród moich znajomych przepis - takie ziemniaki lubią zarówno dorośli jak i dzieci

  • 60 min

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
    ok. 250 - 300 g sera żółtego
    4 - 6 łyżek ketchupu, łagodny albo ostry
    2 łyżki sosu sojowego jasnego
    do smaku: pieprz mielony, papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki zapiekane z serem 1. Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam sos sojowy, starty na wiórki ser i ketchup oraz trochę papryki i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!

Porady

Ketchupu użyj jakie chcesz - łagodnego albo ostrego, ale ostrym doprawiaj ostrożnie :) Żeby ziemniaki po ugotowaniu szybciej ostygły zalej je po odcedzeniu zimną wodą i pozostaw w niej na kilkanaście minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować