Kalarepka duszona z farszem z kaszy

0 (0 ocen)

  • 20 min

pożywne, zdrowe danie a wiosennego warzywa i kaszy

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże kalarepki - na prawdę duże
    8 - 10 łyżek ugotowanego wcześniej pęcaku
    1 marchewka
    po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej
    1 cebula
    1/2 pęczka posiekanego koperku
    4 łyżki masła
    do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kalarepka duszona z farszem z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyłam, oczyściłam. Kalarepki obrałam, ścięłam wierzchy a środki wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok. 0,5 cm. Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na połowie masła. Dodałam paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyłam razem jakieś 3 min.. Doprawiłam do smaku, dodałam 3/4 koperku, wymieszałam. W rondlu roztopiłam resztę masła, włożyłam wydrążone kalarepki, oprószyłam je solą, cukrem, podlałam ok. 3/4 szkl. wywaru jarzynowego i dusiłam kilka minut. Następnie czubato napełniłam je farszem z kaszy. Do rondla dołożyłam wydrążone, posiekane środki i ścięte wierzchy. Dusiłam całość ok. 20 min. aż kalarepki zmiękły. Można to sprawdzić nakłuwając którąś drewnianą szpadką albo czubkiem noża. W czasie duszenia kilka razy polewałam je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyłam wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjęłam na talerze, przykryłam kapelusikami, przybrałam marchewką. Sos z kawałkami warzywa zmiksowałam z resztą koperku, doprawiłam do smaku i polałam nim kalarepki.

Porady

Większe i starsze kalarepy trzeba dokładnie obrać z włóknistej skórki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować