Ziemniaki smażone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy ok. 10 minut. Mają być półtwarde.
Po ty czasie odcedzamy ziemniaki i kroimy jak na frytki.
2.W międzyczasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i smażymy 5 minut,
Po czym dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 10 minut.
3.Jeżeli chcemy wersję z mięsem to kroimy na małe kawałki pierś z kurczaka marynujemy w sosie sojowym, odstawiamy na 10 min po czym dodajemy do pieczarek i smażymy.
4.Dodajemy ziemniaki, całość mieszamy, doprawiamy i smażymy 10-15 min.
Na koniec dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy.
Komentarze