Potrawa regionalna pochodząca z okolic Częstochowy. Bardzo pożywna, o ciekawym smaku.Dla wielu osób będzie to nieco egzotyczna potrawa, ale może warto spróbować jak to kiedyś jadano
15 min
Składniki:
Składniki na pulpę:
- 1 kg ziemniaków
-przyprawy: sól, pieprz
Składniki na dodatek do pulpy ( kiedyś mówiło się "okrasa" lub "omasta")
-20 dkg kiełbasy
-30 dkg cebuli
-4 łyżki oleju
Składniki na surówkę:
-25 dkg kiszonej kapusty
-marchewka starta na tarce o dużych oczkach
-jabłko starte na tarce o dużych oczkach
-cebula pokrojona w cienkie piórka
-łyżka oleju
-zielenina: szczypiorek, natka pietruszki
-przyprawy: pieprz, odrobina cukru
Ziemniaczana pulpa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-Ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, koniecznie na tarce o bardzo drobnych oczkach.
-Starte ziemniaki wkładamy do garnka lub rondla o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu, bardzo często mieszając. Jeżeli potrawa będzie przywierać do dna garnka należy podlać ją wodą.
-Pod koniec duszenia / ok. 15-20 min./ doprawić pieprzem i solą.
Gotowe ziemniaki należy okrasić już na talerzu przesmażoną na oleju kiełbasą i cebulą.
-Kiełbasę kroimy na duże kawałki i przesmażamy na oleju z cebulą / w oryginalnym przepisie to była wytopiona słonina lub boczek /
-Ziemniaczaną pulpę należy koniecznie jeść z surówka z kiszonej kapusty, wszystkie podane składniki wymieszać
Komentarze