Zielony dressing do sałaty

4.71 (7 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki sos do sałaty, dip do warzyw lub smarowidło do pieczywa na bazie awokado, bez dodatku majonezu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 dojrzałe awokado
    100 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
    5 g soli
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżeczka musztardy, np. francuska lub miodowa
    opcjonalnie 1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Dressing

Zielony dressing do sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie awokado wydrążamy i przekładamy do siekacza, dodajemy jogurt, sól, sok z połowy cytryny, miód, oliwę, musztardę, wodę i opcjonalnie czosnek. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji, w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy miodem i musztardą. Przekładamy do słoiczka, umieszczamy w nim pestkę pozostałą z awokado. Zamykamy i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako gęsty sos do sałaty, jajek, dip do warzyw lub smarowidło do pieczywa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować