Lekki sos do sałaty, dip do warzyw lub smarowidło do pieczywa na bazie awokado, bez dodatku majonezu.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 dojrzałe awokado
100 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
5 g soli
sok z połowy cytryny
1 łyżka wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka musztardy, np. francuska lub miodowa
opcjonalnie 1 ząbek czosnku
Zielony dressing do sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie awokado wydrążamy i przekładamy do siekacza, dodajemy jogurt, sól, sok z połowy cytryny, miód, oliwę, musztardę, wodę i opcjonalnie czosnek. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji, w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy miodem i musztardą. Przekładamy do słoiczka, umieszczamy w nim pestkę pozostałą z awokado. Zamykamy i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako gęsty sos do sałaty, jajek, dip do warzyw lub smarowidło do pieczywa. Smacznego!
Komentarze