1.Mleko podgrzewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy łyżką, a kiedy całość będzie już gęstą, zbitą masą, wykładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy do momentu aż otrzymamy gładkie, lśniące ciasto (około 5 minut). W razie konieczności podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, wkąłdamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam je do piekarnika nagrzanego do 30stC. na około 30 minut. Tyle w zupełności wystarczy, a skraca czas przygotowania posiłku.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozciągamy dłońmi lub wałkujemy za pomocą wałka na koło o średnicy około 42 cm.
Delikatnie przenosimy na patelnię do pizzy, poprawiamy dłońmi aby uzyskać wymagany kształt. smarujemy sosem, układamy cukinię i czosnek, posypujemy startym żółtym serem.
Ustawiamy termostat patelni w pozycji nr4, przykrywamy pokrywą i po około 5 minutach mamy upieczoną pizzę.
3.Pizzę mozna również przygotować w piekarniku.
Pamiętajmy, że przed włożeniem pizzy do piekarnika musimy go rozgrzać do temp. 200 st.C.
Komentarze