Ona- królująca na polskich stołach pierś z kurczaka. Zielona- serwowana w połączeniu z intensywnie zielonymi dodatkami.

Składniki:

  • Mięso:
    - podwójna pierś z kurczaka
    - opakowanie mrożonego szpinaku
    - 3-4 ząbki czosnku
    - ser typu feta
    - pieprz, sól

    Dodatki:
    - opakowanie rukoli
    - mozzarella
    - kilka suszonych pomidorów
    - oliwa z oliwek

    - kilka średnich ziemniaków
    - przyprawy, zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziel ona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy szpinak, dusimy aż do rozmrożenia. Dodajemy ser, przyprawiamy, mieszamy i jeszcze trochę podgrzewamy.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich nacinamy wzdłuż, faszerujemy naszym szpinakiem i spinamy wykałaczką. Podsmażamy na patelni z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.150st. i zapiekamy ok. 20-25 minut.
  • 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości ok.0,5cm. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok.10min, po czym przekładamy na wyłożoną papierem blachę, mieszamy z ziołami i wkładamy do piekarnika, pieczemy na złoty kolor.
  • 4. Rukolę mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, suszonymi pomidorami, przyprawiamy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.

    Wszystkie elementy dania układamy na talerzu i serwujemy jako danie główne.

    Smacznego.

Porady

Zamiast wykałaczek, można użyć sznurka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować