1.Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy szpinak, dusimy aż do rozmrożenia. Dodajemy ser, przyprawiamy, mieszamy i jeszcze trochę podgrzewamy.
2.Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich nacinamy wzdłuż, faszerujemy naszym szpinakiem i spinamy wykałaczką. Podsmażamy na patelni z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.150st. i zapiekamy ok. 20-25 minut.
3.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości ok.0,5cm. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok.10min, po czym przekładamy na wyłożoną papierem blachę, mieszamy z ziołami i wkładamy do piekarnika, pieczemy na złoty kolor.
4.Rukolę mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, suszonymi pomidorami, przyprawiamy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
Wszystkie elementy dania układamy na talerzu i serwujemy jako danie główne.
Komentarze