Cynamonowe ślimaki

  • wyświetlono: 365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczne cynamonowe bułeczki o ciekawym wyglądzie :)

  • 120min

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki i 4 łyżki mąki
- 15g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła

Środek:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka masła
- dodatkowo 1 białko

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowe ślimaki

  • 1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • 2. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem.
    Wg uznania można też posmarować ciasto twarogiem lub utartymi jabłkami, jeśli chcemy mieć bardziej nadziane bułeczki :)
  • 3. Następnie zwijamy ciasto i kroimy na ok.2 centymetrowe kawałki. Układamy na blaszce, smarujemy rozkłóconym białkiem i pieczemy ok.20 minut w temp.180st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ptasie mleczko

Dodane przez: amaretto

Cynamonowy

To ciasto jest idealne na niedzielny...

image-1255ldy

Dodane przez: Aninka88

Tort ślimak

szybki tort z kawowym nadzieniem

Tort ślimak

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort ślimak

Na co dzień zajmuję się domem....

Czekoladowe ślimaczki

Dodane przez: Kjopka

Czekoladowe ślimaki

Jest to przepis z kuchnii duńskiej

Ciasteczka

Dodane przez: ladyson

Kawowe ślimaki

Przepis znalazłam na amerykańskim...

Drożdżowe ślimaki (rollsy)

Dodane przez: MagdalenaS

Drożdżowe ślimaki (rollsy)

Drożdżowe, mięciutkie, pachnące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE