1 kg żeberek
2 duże marchewki
po kawałku pietruszki i selera
1/2 pora
listki lubczyku
ziele angielskie
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól
do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
Żeberka w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, pieprz, ziele i liść angielski. Wsypać łyżeczkę soli. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
2.Mięso wyłowić, pozbawić kości i panierować, najpierw w mące, potem w jajko roztrzepanym z dodatkiem soli i pieprzu i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
3.Wywar z żeberek jest bardzo esencjonalny i wyszła na nim wspaniała pomidorowa z dodatkiem domowego przecieru :)
Porady
Użyłam mięsnych żeberek, jednak ich mięso jest trochę suche. Zwykłe żeberka byłby lepsze.
Komentarze