Żeberka w panierce

5 (189 ocen)

Przepis kuchni staropolskiej

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    2 duże marchewki
    po kawałku pietruszki i selera
    1/2 pora
    listki lubczyku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kilka ziarenek pieprzu
    sól
    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, pieprz, ziele i liść angielski. Wsypać łyżeczkę soli. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • 2. Mięso wyłowić, pozbawić kości i panierować, najpierw w mące, potem w jajko roztrzepanym z dodatkiem soli i pieprzu i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • Zupa pomidorowa 3. Wywar z żeberek jest bardzo esencjonalny i wyszła na nim wspaniała pomidorowa z dodatkiem domowego przecieru :)

Porady

Użyłam mięsnych żeberek, jednak ich mięso jest trochę suche. Zwykłe żeberka byłby lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować