Pyszne żeberka w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka poporcjować, tak, aby było po 2 kostki/ najlepsze są te środkowe mięsiste/
Przyprawić przyprawa uniwersalna, czosnkiem granulowanym, pieprzem kolorowym,słodką mieloną papryką. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
Następnie zagotować wodę dodając pół selera, marchewkę, cebulę, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i przyprawe uniwersalna do smaku wywaru i włożyć przyprawione żeberka.
Gotować do miękkości mięsa. potem wyjąć żeberka, wyciągnąć z nich kości a mięso jeszcze przyprawić pieprzem, przyprawa uniwersalna i czosnkiem. Panierować w bułce tartej i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym i ziemniaczkami
Wywar wykorzystać na zupę lub zamrozić i w innym czasie zużyć jako baza do zup.
Komentarze