Zaplatana pizza

0 (0 ocen)

Pizza smakuje zarówno na ciepło jak i zimno! Polecam pobawić się trochę ciastem, gdyż otrzymany kształt wygląda naprawdę fajnie i zachęca do zjedzenia:). Przed końcem pieczenia możemy ciasto posypać startym żółtym serem. Tym razem pominęłam ten etap, by dobrze było widać przeplatankę!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 40 dag mąki,
    • 4 łyżki oleju,
    • 180-200 ml mleka,
    • 4 dag drożdży,
    • ok 1/3 łyżeczki soli do smaku,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko do ciasta,
    • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii,
    • suszone pomidory z czosnkiem (ok ¾ łyżeczki),

    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta,
    • sezam do posypania,
    • ok 7-8 cienkich parówek,
    • ketchup do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza Ciasto

Zaplatana pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, suszoną bazylie i pomidory. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki.
  • wyrośnięte ciasto 2. Tak przygotowane odstawiamy na około 50 minut by podwoiło swoją objętość.
  • przygotowane ciasto 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z niego prostokąt, tak jak na pizzę, ale nie pozostawiamy wyższych brzegów. Można też ciasto rozwałkować wałkiem.
  • przeplatanie 4. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około1,5 cm. Nie nacinamy jednak brzegów.
    Jeśli parówki są w osłonce zdejmujemy je. Przygotowane parówki przekładamy pomiędzy nacięte pasy wykonując przeplatankę. Miejsce łączeń parówek startujmy wykonać się pod ciastem.
  • przed pieczeniem 5. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo posypujemy wierzch sezamem. Ciasto pozostawiamy na około 15 minut by podrosło. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pizzę „przeplatankę” pieczemy około 40 minut w 180°C.Upieczoną dzielimy na pasy. Podajemy z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować