Puszyste ciasto z budyniem i rabarbarem

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na ciasto z budyniem i rabarbarem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600 g rabarbaru
    50 g cukru

    opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    500 ml mleka
    Jeżeli wolimy bardziej słodki budyń możemy dodać 2 łyżki cukru.

    Składniki na ciasto
    140 g miękkiego masła
    150 g cukru
    4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
    200 g mąki pszennej
    90 g kwaśnej śmietany
    cukier wanilinowy
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    budyń( z przepisu powyżej )
    600 g rabarbaru (pieczonego z przepisu powyżej )
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puszyste ciasto z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar można nie obierać, ja jednak wolę obrany. Umyty i obrany rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru (nie może się jednak rozpadać, niestety jeżeli obierzemy trochę kształt zmieni, ja wolę trochę bardziej kształt zmieniony ale bez skórki). Wyjąc z piekarnika, odłożyć do wystudzenia, przed układaniem na ciasto odlać powstały syrop.

    Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, przełożyć do naczynia i przykryć folią spożywczą w taki sposób by dotykała powierzchni budyniu aby nie powstał kożuch. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do powstania jasnej puszystej masy. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu, (na tym etapie ciasto może się wyglądać zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać kwaśną śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z ciastem.
    Formę o wymiarach 22X33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć łyżką budyń, nie musi być równa warstwa. Na wierzch wyłożyć wystudzony i odsączony rabarbar.
    Ciasto pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez 40 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować