Zapiekankowy tort-smaki lata

0 (0 ocen)

Moja propozycja na zapiekankę z młodych ziemniaków,zapraszam:))

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
    150 g fasolki szparagowej żółtej
    1 mała cebula
    ½ młodej cukinii- około 100 g
    ½ bakłażana – około 150 g
    1/3 czerwonej papryki
    2 pomidory
    230 g fileta z pierś indyka
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    ½ pęczka natki pietruszki
    100 g mozzarelli mini
    sól do smaku
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyzeczka przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekankowy tort-smaki lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z solą. Ziemniaki obrać,umyć osuszyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do gotującej wody. Gdy woda ponownie zawrze gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie odcedzić i pozostawić na sicie do całkowitego odcięknięcia.
  • 2. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić.
  • warzywa udusić 3. Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na oliwie. Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w pół plasterki a bakłażana w ćwierć plasterki. Sprawioną paprykę pokroić w cienkie słupki. Przełożyć warzywa do garnka,wlać ½ szklanki wody i dusić.
  • dodać fasolke i pomidory 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Do podduszonych warzyw dodać fasolkę szparagową oraz pomidory. Wymieszać i dusić nadal.
  • indyka usmażyć 5. W między czasie indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oliwy. Do miękkich warzyw dodać mięso ( przełożyć łyżką cedzakową). Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
  • ułożyć ziemniaki 6. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plasterki ziemniaków.
  • ułożyć farsz 7. Następnie rozsmarować połowę sosu. Potem ponownie dać ziemniaki i resztę sosu.
  • ułożyc ser 8. Posypać wierzch posiekaną natką. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20-25 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować