Zapiekanka z rybą, ziemniakami i sosem porowym

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Sycąca zapiekanka, do której możemy użyć ulubionej ryby.

  • 50 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    ok. 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
    ok. 500 g usmażonej, upieczonej lub ugotowanej ryby (filet, u mnie dorsz),
    250 ml śmietanki 18 %,
    łyżka lub dwie mąki,
    mały por,
    sok z cytryny (do smaku)
    sól, pieprz, rozmaryn, tymianek,
    opcjonalnie odrobina tartego parmezanu na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Rybę podzielić na małe kawałki. Przygotować sos: pora pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni kilka minut, zalać śmietanką rozrobioną wcześniej z mąką, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki, rybę i sos (każdą warstwę doprawić), opcjonalnie posypać startym parmezanem i zapiekać w 180 stopniach ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować