Sycąca zapiekanka, do której możemy użyć ulubionej ryby.
50 min
Składniki:
dla 3 osób:
ok. 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
ok. 500 g usmażonej, upieczonej lub ugotowanej ryby (filet, u mnie dorsz),
250 ml śmietanki 18 %,
łyżka lub dwie mąki,
mały por,
sok z cytryny (do smaku)
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek,
opcjonalnie odrobina tartego parmezanu na wierzch
Zapiekanka z rybą, ziemniakami i sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Rybę podzielić na małe kawałki. Przygotować sos: pora pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni kilka minut, zalać śmietanką rozrobioną wcześniej z mąką, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki, rybę i sos (każdą warstwę doprawić), opcjonalnie posypać startym parmezanem i zapiekać w 180 stopniach ok. 20 minut.
Komentarze