To nie jest tradycyjny omlet, nie obracam go na drugą stronę, a zapiekam w piekarniku. Jest smaczny i pożywny. Idealny na piątkowy obiad lub sytą kolację.
1 min
Średni
Składniki:
40 dag filetu rybnego, bez ości, bez skóry
2-3 ugotowane ziemniaki
1 cebula
4 jajka
180 g śmietany 18%
1 łyżka mąki
Sól, pieprz
Przyprawa do ryb
Olej
Natka pietruszki
Omlet z ziemniakami i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w kostkę. Rybę rozdrobnić, doprawić przyprawą. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć. Na ziemniakach rozłożyć kawałki ryb i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zawartość patelni zalać masą jajeczną. Zmniejszyć ogień, przechylając patelnie oraz podważając łopatką z każdej strony, kierować masę jajeczną pod spód omletu. Gdy spód omletu się zetnie, patelnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut, aż omlet się zetnie i zrumieni z wierzchu.
Komentarze