Zapiekanka z kalafiorkiem i „rurkami”

5 (151 ocen)

  • 30 min

Tym przepisem na szybki obiadek poratowała mnie moja sąsiadka... Niespodziewani goście byli zachwyceni!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. makaronu penne
    250 ml mleka
    1 mały kalafior
    1 łyżeczka musztardy
    100 g startego sera
    2 łyżki mąki
    30 g masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kalafiorkiem i „rurkami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bx3xhg 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
    Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować.
    Po ugotowaniu kalafior i makaron odcedzić.
    Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu.
    Stopniowo wlewać mleko.
    Cały czas mieszać, aż powstanie gęsty sos.
    Dodać ser, musztardę i przyprawy. Mieszać do czasu powstania gładkiego sosu.
    Sosem polać kalafiora i makaron.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż sos zacznie się rumienić.

Porady

Wierzch można posypać np. migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować