Caryca ukryta pod bezą

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od nowej koleżanki z pracy. Nie spodziewałam się takich smacznych efektów !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jasne
    1,5 szkl. cukru
    6 białek
    1 łyżka octu
    1/3 szkl. oleju
    1 szkl. mąki ziemniaczanej

    Ciemne ciasto
    2 jajka
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl. oleju

    Krem budyniowy
    Mogą być gotowe kremy karpatkowe (2szt.) lub:
    2 szkl. mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    1 kostka masła

    Polewa
    125 g margaryny
    ½ szk. cukru
    3-4 łyżki kakao
    3-4 łyżki mleka

    Dodatki
    200 ml mocnej kawy
    180 g okrągłych biszkoptów
    2 zielone galaretki
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Caryca ukryta pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić na sztywno z cukrem.
    Dodać mąkę, ocet i olej.
    Delikatnie i dokładnie wymieszać.

  • 2. Blaszkę o wymiarach 30x25 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na przemian wyłożyć raz ciemne ciasto, raz jasne.
    Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 min.
  • 3. Wykonanie kremu:
    Budyń ugotować w 2 szkl. mleka.
    Dodać cukier i cukier waniliowy.
    Gdy przestygnie utrzeć z masłem.
  • 4. Wykonanie polewy:
    W rondelku rozpuścić margarynę.
    Dodać cukier i mleko.
    Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia.
    Dodać szybko kakao i energicznie mieszać.
    Wylać na ciasto.
  • 5. Zaparzyć kawę, lekko ostudzić i osłodzić.
    Dwie galaretki rozpuścić w 75 ml wody.
    Wystudzone ciasto pokroić na pół.
    Na jedna część wyłożyć połowę kremu.
    Na krem położyć umoczone w kawie biszkopty.
    Na biszkopty wylać mocną tężejącą galaretkę.
    Na galaretkę resztę kremu.
    Przykryć drugą częścią ciasta.
    Polać polewą.
  • 6. Ciasto ciemne:
    Jajka i żółtka utrzeć z cukrem do białości.
    Dodać mąkę, kakao , proszek do pieczenia i na końcu olej.
    Dokładnie wymieszać.

Porady

Wierzch ciasta można posypać orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować