Caryca ukryta pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać mąkę, ocet i olej.
Delikatnie i dokładnie wymieszać.
2.Blaszkę o wymiarach 30x25 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przemian wyłożyć raz ciemne ciasto, raz jasne.
Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 min.
3.Wykonanie kremu:
Budyń ugotować w 2 szkl. mleka.
Dodać cukier i cukier waniliowy.
Gdy przestygnie utrzeć z masłem.
4.Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuścić margarynę.
Dodać cukier i mleko.
Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia.
Dodać szybko kakao i energicznie mieszać.
Wylać na ciasto.
5.Zaparzyć kawę, lekko ostudzić i osłodzić.
Dwie galaretki rozpuścić w 75 ml wody.
Wystudzone ciasto pokroić na pół.
Na jedna część wyłożyć połowę kremu.
Na krem położyć umoczone w kawie biszkopty.
Na biszkopty wylać mocną tężejącą galaretkę.
Na galaretkę resztę kremu.
Przykryć drugą częścią ciasta.
Polać polewą.
6.Ciasto ciemne:
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę, kakao , proszek do pieczenia i na końcu olej.
Dokładnie wymieszać.
Komentarze