Zapiekanka z cukinii

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ta zapiekanka podobna jest nieco do babki ziemniaczanej. Tyle, że ziemniaków w niej nie uświadczycie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg cukinii (najlepiej młodej)
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    15 dag żółtego sera
    15 dag wędzonej kiełbasy
    4 jajka
    20 dag mąki krupczatki
    150 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    pieprz
    suszony majeranek
    tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy. Jeśli nie są to cukinie młode, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode możemy razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Solimy. Odstawiamy na 10 min by puściła sok. Wówczas sok odciskamy (możemy też cukinię odsączyć na sicie).

    Obieramy i siekamy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce, zaś kiełbasę kroimy w drobniutką kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do cukinii. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z cukiniową masą.

    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę warzywną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować