Ok 40 dag filetów z kurczaka, 60 dag obranych ziemniaków, średnia cebula, strąk średniej papryki żółtej, 1/2 strąka papryki czerwonej, 20 dag cukini, 20 dag pieczarek, 150 g kwaśnej śmietany, jajko, ser pleśniowy gorgonzola ok 4 - 5 łyżek starty na dużych oczkach, ser żółty, sól, pieprz, chili, granulowany czosnek, słodka papryka
Zapiekanka warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie 7 minut od zagotowania. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Oprószyłam solą, pieprzem, słodka papryką i granulowanym czosnkiem. Na łyżce oleju delikatnie zrumieniłam
Cebulę pokroiłam w kostkę, papryki w paseczki, cukinie w grubą kostkę, pieczarki w półplasterki. Na łyżce oleju zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam papryki, gdy zmiękły dodałam pieczarki i cukinie. Jak warzywa puściły wodę zlałam. Smażyłam jeszcze chwilę. Doprawiłam solą i pieprzem
Śmietanę wymieszałam z rozmąconym jajkiem, dodałam soli do smaku i szczyptę chili
Naczynie żaroodporne o pojemności 2 l wysmarowałam masłem. Dno formy i boki wyłożyłam plastrami ziemniaków o grubości ok 5 mm. Ziemniaki oprószyłam naturalną przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyłam połowę warzyw. Na warzywa warstwa mięsa. Mięso polałam połową śmietany z rozmąconym jajkiem i posypałam połową startego sera gorgonzola. Na mięso druga połowa warzyw, na warzywa reszta śmietany i ser gorgonzola. Wierzchnia warstwa - pokrojone w plastry i oprószone przyprawą ziemniaki. Całość posypałam startym żółtym serem. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra - dół ok 40 minut
Komentarze