Szynka gotowana do chleba

4.99 (186 ocen)

Polecam smaczną soczystą szynkę do chleba

Składniki:

  • Ładny kawałek szynki ok kilograma, sól, peklosól, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, kminek mielony, ziele angielskie mielone, czosnek niedżwiedżi, tymianek
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szynka gotowana do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszałam razem czubatą łyżkę soli kuchennej z czubatą łyżkę soli peklowej. Mieszanką obsypałam dokładnie mięso. Następnie oprószyłam wymienionymi przyprawami. Zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 3 doby do lodówki. Wieczorem dnia trzeciego mięso odwinęłam z folii wsadziłam do garnka. Zalałam zimną wodą tak ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodałam 2 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczkę soli, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotowałam. Od zagotowania mięso gotowałam 10 minut. Wyłączyłam gaz i pozostawiłam szynkę do rana w wodzie. Rano ponownie zagotowałam wywar i gotowałam drugi raz 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam gaz, do wywaru dołożyłam 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pozostawiłam mięso we wywarze na ok 6 h. Po 6 - u h wyjęłam szynke z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schowałam do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować