Szynka gotowana do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszałam razem czubatą łyżkę soli kuchennej z czubatą łyżkę soli peklowej. Mieszanką obsypałam dokładnie mięso. Następnie oprószyłam wymienionymi przyprawami. Zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 3 doby do lodówki. Wieczorem dnia trzeciego mięso odwinęłam z folii wsadziłam do garnka. Zalałam zimną wodą tak ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodałam 2 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczkę soli, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotowałam. Od zagotowania mięso gotowałam 10 minut. Wyłączyłam gaz i pozostawiłam szynkę do rana w wodzie. Rano ponownie zagotowałam wywar i gotowałam drugi raz 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam gaz, do wywaru dołożyłam 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pozostawiłam mięso we wywarze na ok 6 h. Po 6 - u h wyjęłam szynke z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schowałam do lodówki
Komentarze