Zapiekanka po zbójnicku

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

zapiekanka ziemniaczana z górskim akcentem

  • 40 min

Składniki:

  • * ziemniaki
    * kiełbasa np. śląska
    * 2 cebule
    * por
    * pół brokuła
    * ser górski ( oscypek )

    PONADTO :

    * sól
    * pieprz
    * zioła prowansalskie
    * papryka czerwona
    * masło
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zapiekanka po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w talary i zalewamy wrzątkiem , trzymamy pod przykryciem ok 15 minut po czym odcedzamy.
    Brokuł dzielimy na różyczki i przelewamy wrzątkiem.
    Kiełbasę kroimy w kostkę wrzucamy do miski do tego kroimy cebulę i pora mieszamy wszystko z przyprawami.
    Na blachę kładziemy kilka plastrów zimnego masła następnie przykrywamy ją talarami ziemniaczanymi. Posypujemy solą i ziołami, wysypujemy cebulę z kiełbasą, porem i brokułem.
    Wkładamy do nagrzanego na 180 st, piekarnika i czekamy ok 30 minut następnie kładziemy ser górski i zapiekamy aż się zacznie roztapiać.

Porady

Można podawać z ketchupem lub żurawiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować