Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z okazji światowego dnia makaronu od rana myślałam co z niego przygotować. Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem :) doskonały sposób na sycący obiad lub kolację. Wbrew pozorom nie taki pracochłonna, a efektu warta :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    50 g drożdży
    3 ugotowane ziemniaki
    6 łyżek ciepłego mleka
    3 łyżki letniej wody
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
    1 płaska łyżeczka kminku

    Nadzienie:
    250 g makaronu (u mnie kolanka)
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    500 g kapusty kiszonej
    1 duży por
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 laska kiełbasy
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki masła
    Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Zapiekanki

Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy.
    Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą.
  • 5. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali.

Porady

Ja użyłam ziemniaków pozostałych z obiadu poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować