Przepis na pyszny i szybki obiad, którego nauczyła mnie mama.
45 min
Składniki:
ok. 1 kilo większych ziemniaków
1 por
2 duże bądź 3 małe kiełbasy (śląska/ podwawelska itp)
duża kostka żółtego sera
całe jajko
pół szklanki śmietany 18% lub 12%
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
margaryna
2 łyżki oleju
Zapiekanka na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osolone ziemniaki gotujemy. Kroimy całą kiełbasę w kostkę a por ( bez liści) kroimy w cienkie plasterki.
Kiełbasę smażymy na oleju, po około 5 minutach dodajemy pokrojonego pora i smażymy całość jeszcze około 10 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową. Smażąc co chwilę mieszamy.
2.Ziemniaki po ugotowaniu chwilkę studzimy by się nie poparzyć.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Dno i brzegi musimy wysmarować margaryną.
Następnie ostudzone ziemniaki kroimy w grubsze plastry i wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego (dno musi być szczelnie wypełnione ziemniakami, układamy przynajmniej 2 lub 3 warstwy ziemniaków)
Ułożone ziemniaki obficie posypujemy pieprzem oraz sporą ilością gałki muszkatołowej.
Na ziemniaki równomiernie rozkładamy przesmażoną wcześniej kiełbasę z porem.
3.Do szklanki z śmietaną wbijamy całe jajko, całość dobrze mieszamy.
Przygotowaną śmietanę z jajkiem równomiernie rozlewamy na wcześniej przygotowane ziemniaki i kiełbasę z porem (dzięki temu po zapieczeniu zapiekanka nie będzie sucha)
Na górę posypujemy potartą kostkę żółtego sera.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy póki ser z góry się mocno nie przyrumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika zapiekanka jest gotowa do spożycia. Można ją jeść bez dodatków, równie dobrze smakuje z ketchupem. :)
Komentarze