Zupa z szuszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 min

Bardzo aromatyczna i sycąca zupa

  • 1 min

Składniki:

  • 1 Udko z kurczaka
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 szklanki odgotowanych i pokrojonych w słupki grzybów suszonych
    0,5 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
    po 2 listki laurowe, ziele angielskie i pieprz prawdziwy w ziarnkach
    1,5 łyżeczki suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18 %
    sól i pieprz do smaku

Zupa z szuszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko umyć i zalać wodą, dodać przyprawy (oprócz soli i pieprzu)gotować przez 15 min. Grzyby odgotować- przepłukać pokroić w cienkie słupki. Ziemniaki umyć i pokroić w kostkę, zaś marchewkę w cienkie talarki, pietruszkę podzielić na 4 części. Dodać do Wywaru ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kaszę i grzyby. Gotować na małym ogniu 15 min. W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną i szczyptą soli. Aby nie powstały grudki przy dolewaniu śmietany do zupy należy do szklanki dodać gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Dolać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem wg własnego uznania.

Porady

Aby zupa była bardziej aromatyczna można dodać serek topiony o smaku grzybowym

Komentarze

Podobne przepisy