Zapiekanka makaronowa z bobem eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej,dodać mięso i przesmażyć.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i jeszcze razem chwilę smażyć.Dodać pomidory razem z zalewą,paprykę słodką,przyprawę do grilla i paprykę ostrą,sól,pieprz do smaku i dusić aż mięso będzie miękkie.
2.Umyty bób wrzucić do osolonego wrzątku i sparzyć tak żeby schodziła skórka.
3.Umyty kalafior podzielić na różyczki i gotować 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli i cukru.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować 5 minut i odcedzić.
4.Do dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwami połowę makaronu (suchego),mięso,bób i kalafior oraz resztę makaronu.
5.Śmietanę wlać do garnuszka,dolać100 ml wody,dodać sól,pieprz,czosnek granulowany i gałkę muszkatołową do smaku oraz mąkę,dobrze wymieszać i polać makaron.
6.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać makaron.Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!
Komentarze