Zapiekanka jajeczna przypomina mi smak dzieciństwa. Zawsze gdy z siostrą byłyśmy chore mama nam robiła uśmiechniętego potworka żeby nam polepszyć humor i apetyt.
10 min
Składniki:
4 jajka
30 dag szynki
1 cebula
1 mała czerwona papryka
1 mały pomidor
20 dag sera źółtego
sól
pieprz
1 łyżeczka masła
Zapiekanka jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć szynke z cebulą.
2.Jajka wymieszać doprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić w plasterki. Pomidora obrać ze skórki i również pokroić w plasterki. Na podsmażoną szynkę z cebulą wylać jajka. Połozyć plasterki pomidora i papryki. Ser żólty pokroić lub zetrzeć na tarce. Posypać zapiekankę. Piec pod przykryciem aż jajka się zetną a ser się rozpuści. Smacznego
Komentarze