Zapiekanka "flaga włoch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wrzucamy do garnka lub na dużą patelnię, podgrzewamy na małym ogniu aby rozmroził się. Można podlać trochę wodą żeby nie przypalił się. Kiedy szpinak jest gorący, a woda odparuje dodajemy rozgnieciony czosnek i ser feta pokrojony w kostkę. Mieszamy chwilę żeby ser trochę się roztopił, wyłączamy ogień i zostawiamy.
2.Mięso podsmażamy na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę, mieszamy żeby były drobne grudki. Kiedy mięso nie jest już surowe dodajemy keczup, łyżeczkę koncentratu, trochę wody (lub nie jeżeli sos jest wystarczająco rzadki) i przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę, zestawiamy z ognia i zostawiamy.
3.Masło topimy w małym garnku, wrzucamy do niego mąkę i chwilę podsmażamy. Potem cały czas mieszając dodajemy mleko. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Dodajemy sól i pieprz.
4.Makaron dzielimy na 3 równe części. Jedną wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego i wykładamy na to sos szpinakowy. Na to kolejna część makaronu i sos pomidorowy. Ostatnia część makaronu, na to sos beszamelowy i starty ser. Pieczemy w zakrytym naczyniu przez 30 minut, w 160 stopniach i potem 20 minut bez przykrycia.
Komentarze