Zapiekanka estońska

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna odmiana zapiekanki :) jedna z najlepszych jaką jadłam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
    1/2 kg kapusty kiszonej
    20 dag kaszy jęczmiennej
    1 cebula
    1 marchewka
    1 szklanka bulionu
    przyprawa do mięs
    chili, suszona natka pietruszki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Zapiekanki

Zapiekanka estońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie zapiekanki :) 1. Kapustę wypłucz, odciśnij i pokrój. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do kapusty i wymieszaj. Rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Przygotowywanie zapiekanki :) 2. Łopatkę wieprzową pokrój w drobną kostkę, posyp obficie przyprawą do mięs i chili a następnie podsmaż na oleju. Usmażone mięso rozłóż na kapuście.
  • Przygotowywanie zapiekanki :) 3. Kaszę jęczmienną podgotuj w małej ilości posolonej wody. Rozłóż równomiernie na warstwę mięsa. Posyp suszoną natką. Tak przygotowane składniki podlej szklanką bulionu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę piecz ok. 1 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować