Zapiekanka estońska

  • wyświetlono: 1031 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna odmiana zapiekanki :) jedna z najlepszych jaką jadłam :)

mariOla093
  • 90min

Składniki

1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 kg kapusty kiszonej
20 dag kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 marchewka
1 szklanka bulionu
przyprawa do mięs
chili, suszona natka pietruszki
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka estońska

  • Przygotowywanie zapiekanki :)1. Kapustę wypłucz, odciśnij i pokrój. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do kapusty i wymieszaj. Rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Przygotowywanie zapiekanki :)2. Łopatkę wieprzową pokrój w drobną kostkę, posyp obficie przyprawą do mięs i chili a następnie podsmaż na oleju. Usmażone mięso rozłóż na kapuście.
  • Przygotowywanie zapiekanki :)3. Kaszę jęczmienną podgotuj w małej ilości posolonej wody. Rozłóż równomiernie na warstwę mięsa. Posyp suszoną natką. Tak przygotowane składniki podlej szklanką bulionu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę piecz ok. 1 godziny w 180 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkapusta kiszonakasza jęczmiennamarchewkałopatka wieprzowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak w cieście

Dodane przez: RedakcjaPP

Dietetyczna zapiekanka

Ta zapiekanka to idealna propozycja...

Zapiekanka makaronowa

Dodane przez: mariwanna

Zapiekanka makaronowa

Sycąca, pełna smaku zapiekanka

Dodane przez: zanka

zapiekanka

smaczna i szybka w przygotowaniu

gotowe

Dodane przez: ziutula

zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka jest delikatna, aromatyczna...

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Dodane przez: dagita

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Zdecydowanie moja najlepsza zapiekanka....

zapiekanka makaronowa

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka, polana dwoma sosami....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE