Zapiekanka chlebowa pt. "Nic się nie może zmarnować"

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ta zapiekanka to doskonały sposób na posprzątanie lodówki i spożytkowanie lekko już czerstwego chleba. Dodatek gotowanych jajek był eksperymentalny, a smakowo świetnie się wpasował! To też sposób na niezapowiedzianych gości :)

  • 25 min

Składniki:

  • kilka kromek lekko czerstwego chleba
    1 duża laska kiełbasy
    1 laski kabanosa
    2 papryki
    1 pomidor
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 jajka ugotowane na twardo
    ser topiony w plastrach
    3 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    100 ml śmietany 30%
    2 jajka surowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zapiekanki

Zapiekanka chlebowa pt. "nic się nie może zmarnować" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i kabanosa kroimy w drobniejsze kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - szklimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w paseczki, a gdy się przesmażą i stracą surowość dodajemy kawałki pomidora obranego ze skórki oraz przyprawiamy.
    Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem.
    2 jajka rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i polewamy dokładnie po całej zapiekance, Rozrzucamy pokrojone w kostkę jajka na twardo i przykrywamy plastrami żółtego sera.
    Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować