Zapiekanka jest godna polecenia, wszystkim ceniącym swój czas i miłośnikom zapiekanek makaronowych. Genialne połączenie składników z aromatyczną przyprawą i pełnymi smaków warzyw.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• ½ kg pieczarek
• 1 cebula
• ½ opakowania makronu świderki
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 10 dag salami w plasterkach
• 1 duży pomidor
• 15 dag startej mozzarelli
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki przyprawy Gyros
Zapiekanka ala pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju.
2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
3.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4.Na makaron wykładamy mięso i polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem).
5.Sos przykrywamy usmażonymi grzybami i układamy plasterki salami oraz plasterki pomidora.
6.Wierzch zapiekanki posypujemy mozzarellą.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
Komentarze