Zapiekane spaghetti z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne i ciekawie podane :)

  • 50 min

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
    2 jajka
    150 g mięsa mielonego wołowego
    1 cebulka
    300ml pomidorów pieczonych z kartonika (można zastąpić pomidorami krojonymi z pusznki)
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki groszku konserwowego
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    suszone oregano
    kawałeczek sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Zapiekane spaghetti z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekane spaghetti 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku skracając czas gotowania o połowę niż jest napisane na opakowaniu. Podgotowany makaron odcedzić. 2 jajko rozbełtać w misce. Dodać do nich makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowany makaron przełożyć do tortownicy i śr ok. 20cm tak by boki boki były nieco wyższe (jak przy tarcie)
  • 2. Na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę by czosnek wydobył swój aromat. Następnie dodać mięso mielone. Tak dłużo smażyć aż ono skruszeje. Gdy mięso będzie dobre wlać pomidorowy sos. Dosmaczyć solą, pieprzem i oregano. Dusić całość co jakiś czas mieszając, by sos zgęstniał jeszcze bardziej.
  • zapiekane saghetti 3. Gotowy sos przełożyć na makaronowy spód.
  • zapiekane spaghetti 4. Na mięso równomiernie rozłożyć groszek konserwowy
  • 5. Tak przygotowane spaghetti wstawić do piekarnika rozgrzanego do tem 180 stopni i zapiekać ok 20-30 minut.
  • zapiekane spaghetti 6. Jeszcze gorące posypać serem żółtym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować