PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zapiekane jabłka na cieście orzechowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/62/64a8a0f32959cca8bb246a4871eb58f7b67cb784.jpeg907681http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zapiekane-jablka-na-ciescie-orzechowym
200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
230 g cukru
4 jajka
szczypta soli
500 g śmietany 18%
skórka z cytryny
1 torebka budyniu o smaku śmietankowym
100 g śmietanki kremówki
6 jabłek
3 łyżki soku z cytryny
100 g zmielonych orzechów włoskich
40 g poszatkowanych orzechów włoskich
150 g dżemu z czarnej porzeczki
palma do brytfanny
Sposób przygotowania przepisu:
Zapiekane jabłka na cieście orzechowym
1.
Mąkę, masło, 60 g cukru, 1 jajko i sól zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2.
W międzyczasie oddzielić 1 żółtko od białka. Wymieszać śmietanę 18%, 120 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko i skórkę z cytryny. Budyń w proszku wymieszać z kremówką i za pomocą trzepaczki połączyć z kremem śmietanowym.
3.
Następnie należy obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Owoce należy pokropić sokiem z cytryny. Zagnieść 80 g zmielonych orzechów, 1 białko i 50 g cukru. Masę orzechową porcjami nakładać na połówki jabłek.
4.
Brytfannę (34 x 27 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować i przełożyć do brytfanny. Ponakłuwać spód i posypać go 20 g zmielonych orzechów. Jabłka rozłożyć płaszczyzną w dół. Zalać kremem śmietanowym i posypać poszatkowanymi orzechami.
5.
W rozgrzanym piekarniku (termoobieg: 175 stopni) piec ok. 45 minut. 10 minut przed końcem nałożyć kleksy dżemu.
Po upieczeniu ostudzić.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze