Zapiekane jabłka na cieście orzechowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonały smakołyk na każdą porę roku!

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    230 g cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    500 g śmietany 18%
    skórka z cytryny
    1 torebka budyniu o smaku śmietankowym
    100 g śmietanki kremówki
    6 jabłek
    3 łyżki soku z cytryny
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    40 g poszatkowanych orzechów włoskich
    150 g dżemu z czarnej porzeczki
    palma do brytfanny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekane jabłka na cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, 60 g cukru, 1 jajko i sól zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. W międzyczasie oddzielić 1 żółtko od białka. Wymieszać śmietanę 18%, 120 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko i skórkę z cytryny. Budyń w proszku wymieszać z kremówką i za pomocą trzepaczki połączyć z kremem śmietanowym.
  • 3. Następnie należy obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Owoce należy pokropić sokiem z cytryny. Zagnieść 80 g zmielonych orzechów, 1 białko i 50 g cukru. Masę orzechową porcjami nakładać na połówki jabłek.
  • 4. Brytfannę (34 x 27 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować i przełożyć do brytfanny. Ponakłuwać spód i posypać go 20 g zmielonych orzechów. Jabłka rozłożyć płaszczyzną w dół. Zalać kremem śmietanowym i posypać poszatkowanymi orzechami.
  • zapiekane jabłka na cieście orzechowym 5. W rozgrzanym piekarniku (termoobieg: 175 stopni) piec ok. 45 minut. 10 minut przed końcem nałożyć kleksy dżemu.

    Po upieczeniu ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować