200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
230 g cukru
4 jajka
szczypta soli
500 g śmietany 18%
skórka z cytryny
1 torebka budyniu o smaku śmietankowym
100 g śmietanki kremówki
6 jabłek
3 łyżki soku z cytryny
100 g zmielonych orzechów włoskich
40 g poszatkowanych orzechów włoskich
150 g dżemu z czarnej porzeczki
palma do brytfanny
Zapiekane jabłka na cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, 60 g cukru, 1 jajko i sól zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2.W międzyczasie oddzielić 1 żółtko od białka. Wymieszać śmietanę 18%, 120 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko i skórkę z cytryny. Budyń w proszku wymieszać z kremówką i za pomocą trzepaczki połączyć z kremem śmietanowym.
3.Następnie należy obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Owoce należy pokropić sokiem z cytryny. Zagnieść 80 g zmielonych orzechów, 1 białko i 50 g cukru. Masę orzechową porcjami nakładać na połówki jabłek.
4.Brytfannę (34 x 27 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować i przełożyć do brytfanny. Ponakłuwać spód i posypać go 20 g zmielonych orzechów. Jabłka rozłożyć płaszczyzną w dół. Zalać kremem śmietanowym i posypać poszatkowanymi orzechami.
5.W rozgrzanym piekarniku (termoobieg: 175 stopni) piec ok. 45 minut. 10 minut przed końcem nałożyć kleksy dżemu.
Komentarze