Pomarańczowy smaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy - resztę obrać. Wycisnąć sok. Miąższ odstawić do miseczki.
2.Tłuszcz połączyć z cukrem. Dodać jajka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z pomarańczy. Połączyć z masą jajeczną. Dodać 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego oraz miąższ z trzech pomarańczy.
3.Masę wlać do prostokątnej formy do pieczenia (25 cm długości). Piec 60 minut w 150 stopniach C (termoobieg). Po upieczeniu ostudzić.
4.Przygotować polewę: 200 g cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami stołowymi soku z pomarańczy. Polać ciasto.
Komentarze