Pomarańczowy smaczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszna owocowa babeczka!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    250 g masła/margaryny
    200 g cukru
    4 jaja
    200 g mąki
    100 g mąki ziemniaczanej
    15 g proszku do pieczenia
    szczypta soli
    200 g cukru pudru

Pomarańczowy smaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy - resztę obrać. Wycisnąć sok. Miąższ odstawić do miseczki.
  • 2. Tłuszcz połączyć z cukrem. Dodać jajka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z pomarańczy. Połączyć z masą jajeczną. Dodać 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego oraz miąższ z trzech pomarańczy.
  • 3. Masę wlać do prostokątnej formy do pieczenia (25 cm długości). Piec 60 minut w 150 stopniach C (termoobieg). Po upieczeniu ostudzić.
  • 4. Przygotować polewę: 200 g cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami stołowymi soku z pomarańczy. Polać ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy