100 g masła/margaryny
200 g orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
300 g mąki
30 g proszku do pieczenia
200 g cukru
4 jaja
250 ml adwokatu
50 ml mleka
2 polewy orzechowe
orzechy do posypania
Orzechowa fuzja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz stopić i ostudzić. Orzechy i czekoladę posiekać.
Mąkę wsypać z proszkiem do pieczenia, cukrem, czekoladą, orzechami, tłuszczem jajkami, adwokatem i mlekiem do miski i przykryć pokrywką.
Potrząsać ok. 3 min, tak by wszystkie składniki się wymieszały.
(Można też wymieszać mikserem).
2.Okrągłą formę (Φ 26 cm) natłuścić i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i włożyć do piekarnika.
Piec 45 minut w 175 stopniach C (termoobieg)
3.Ciasto ostudzić. W międzyczasie roztopić polewę orzechową.
Polać ciasto i posypać orzechami.
Komentarze