Zapiekana brukselka z makaronem pod kołderką z beszamelu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatna i pożywna zapiekanka na obiad.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g makaronu kokardki,
    300 g brukselki,
    2 średnie marchewki,
    2 cebule,
    500 ml sosu beszamelowego,
    100 g żółtego startego sera,
    3 łyżki ziaren słonecznika,
    biały pieprz, sól,
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana brukselka z makaronem pod kołderką z beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron kokardki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
    Brukselkę opłukać i włożyć do gorącej wody i gotować około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Marchewkę obrać i w całości gotować około 10 minut. Wystudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę.
    Warzywa wymieszać z makaronem,ziarnami słonecznika, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć do niego połowę makaronu z warzywami, polewamy częścią beszamelu, wykładamy resztę makaronu, polewamy reszta beszamelu i posypujemy serem.
    Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować