Zakręcona drożdżówka z nutellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś zakręconego z bardzo słodką nutą .

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    500g mąki
    180 ml mleka 3,2%
    2 jakja
    60 g cukru
    30g masła
    30g świeżych drożdzy
    ponadto: 1 rozmącone jajko, mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zakręcona drożdżówka z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
    Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
    Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
    Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
    Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
    Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
    Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia.
    Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180C) ok 20 minut.

Porady

Można również użyć drożdży instant ale ja wolę osobiści świeże ale jest wtedy bardziej wydłuża się w czasie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować