Zakręcona drożdżówka

  • wyświetlono: 156 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zakręcona drożdżówka to doskonały posiłek na drugie śniadanie. Sycące, słodkie, dodające energii. Domowa wersja zakręconej drożdżówki zapewne spodoba się mamom, które z przyjemnością podadzą taką domową bułkę dziecku.

Honorata Kielczyk
  • 6 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

400 g mąki pszennej
150 ml mleka
80 g cukru
60 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
1 białko
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcona drożdżówka

  • 1. Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
    Masło roztapiamy. Studzimy. Do miski dodajemy mąkę, pozostały cukier, letnie mleko, rozczyn, jajka. Krótko miksujemy. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne ciasto. Forujemy z nich kulki, nadając kształt obwarzanka. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosły.
    Gdy drożdżówki urosną możemy posmarować je białkiem. Pieczemy 180 stopniach przez około 30-35 minut. studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mama mnie nauczyładrożdżówkakuchnia babcidrożdżówka przepis

Komentarze

Podobne przepisy

bułki z krakowska

Dodane przez: viki2903

ZAKRĘCONE BUŁKI KRAKOWSKIE

bułeczki drożdżowe z kiełbasą krakowską...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z serem

Najlepsze domowe drożdżówki pod...

drożdżówki

Dodane przez: Aninka88

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

moje ulubione drożdżówki, które...

Ciasto na drożdżówki

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto na drożdżówki

Ciasto na drożdżówki najlepsze...

Drożdżówka z kakao.

Dodane przez: gogusia

Drożdżówka z kakao

Na śniadanko poleca się drożdżówka...

Żurawinowe drożdżówki

Dodane przez: AnetaJ

Żurawinowe drożdżówki

Smaczna i bardzo puszysta drożdżówka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE