Z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna, lekka drożdżówka z truskawkami, smakuje dodaje drożdżówce chrupiąca, waniliowa kruszonka...........SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 10 dag,
    cukier 1 szklanka,
    mleko letnie 2 szklanki,
    jajka 4 sztuki "L",
    palma stopiona 100 gram,
    mąka tortowa 80 dag,
    sól 1 szczypta,
    truskawki świeże 70 dag,
    palma miękka 150 gram,
    mąka tortowa 200 gram,
    cukier 100 gram
    cukier wanilinowy 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka 1. Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze i pod przykryciem zostawić na 30 minut.

    Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto.
  • z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka 2. Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka 3. Wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki.
  • z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka 4. Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.

    Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić dobrze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować