Bardzo szybka, bardzo łatwa drożdżówka do wykonania, doskonała "baza" do wielu owoców, najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień jemy ze smakiem.......SMACZNEGO!!!
Drożdżówka truskawkowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże i wymieszać, masło stopić i wlać do masła zimne mleko, wlać do miski, dodać żółtka i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut, misję nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Dwie silikonowe keksówki 22 cm (z miękkimi owocami lepiej upiec w mniejszych formach niż w dużej z obawy o zakalec), wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy łyżką i dodać do foremek.
Truskawki opłukane osuszyć na durszlaku, usunąć szypułki i kłaść na wierzch ciasta.
3.Miękkie masło, cukier, krupczatkę palcami wyrobić na kruszonkę, posypać truskawki.
4.Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach dobrze wystudzić.
Komentarze