Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki

4 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nasze ulubione smażone kotleciki z farszu do gołąbków, zawsze robię większą ilość do gołąbków, aby z reszty usmażyć kotleciki, prze smażeniem dodaje tartej bułki i kotleciki są zwarte.............SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mielona łopatka 60 dag,
    ryż 2 woreczki,
    jajka 2 sztuki "L",
    przyprawa Harrisa 1 opakowanie,
    sól 2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    cebula 1 sztuka większa,
    tarta bułka 6 łyżek,
    olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić, nadziewać liście kapusty.
  • Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki 2. Do pozostałej reszty farszu wsypać bułkę tartą, wymieszać dokładnie, formować zwilżonymi w zimnej wodzie małe kotleciki i nie za grube.
  • Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki 3. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotleciki i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, pod koniec nakryć pokrywką i dusić z 5 minut na małym ogniu, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 3 minuty.

    Smakują najlepiej na zimno, są chrupiące, aromatyczne, można podać z ulubionymi sosami czy surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować