Nasze ulubione smażone kotleciki z farszu do gołąbków, zawsze robię większą ilość do gołąbków, aby z reszty usmażyć kotleciki, prze smażeniem dodaje tartej bułki i kotleciki są zwarte.............SMACZNEGO!!!
Z farszu do gołąbków pyszne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić, nadziewać liście kapusty.
2.Do pozostałej reszty farszu wsypać bułkę tartą, wymieszać dokładnie, formować zwilżonymi w zimnej wodzie małe kotleciki i nie za grube.
3.W garnku rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotleciki i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, pod koniec nakryć pokrywką i dusić z 5 minut na małym ogniu, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 3 minuty.
Smakują najlepiej na zimno, są chrupiące, aromatyczne, można podać z ulubionymi sosami czy surówkami.
Komentarze