Wytrawny tort naleśnikowy z dzikim czosnkiem, łososiem i kawiorem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wykwintny, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu tort naleśnikowy.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mleka
    100 ml wody gazowanej
    200 g mąki
    pół łyżeczki soli ziołowej
    2 garści świeżego czosnku niedźwiedziego
    łyżka masła lub oleju
    4 jajka

    przełożenie:
    1 kg kremowego serka naturalnego
    50 g kawioru czarnego
    50 g kawioru czerwonego
    200 g wędzonego łososia
    sok z połowy cytryny

    dekoracja:
    100 g wędzonego łososia w plastrach
    listki czosnku niedźwiedziego
    50 g czerwonego kawioru
    peklowane żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Naleśniki

Wytrawny tort naleśnikowy z dzikim czosnkiem, łososiem i kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką.

    przełożenie:
    Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy go na kawałki.

    Naleśniki smarujemy serkiem. Następnie kładziemy po łyżeczce czerwonego i czarnego kawioru, rozsmarowujemy po powierzchni serka, posypujemy kawałkami łososia i tak postępujemy do wykończenia składników. Pierwszą warstwą powinien być naleśnik posmarowany serkiem i przybrany posiekanym czosnkiem niedźwiedzim kawałkami łososia, kawiorem oraz peklowanym żółtkiem.

    Torcik odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by zastygł i dobrze się kroił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Kawior Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować