Tort naleśnikowy z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Taki oto tort naleśnikowy z serem białym i łososiem gościł w moim domu na imprezie urodzinowej. Niestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 10 naleśników
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka oleju
    Ser
    • 500 g sera kanapkowego
    • sól, pieprz do smaku
    • 300 g łososia wędzonego
    • 2 cytryny
    • pęczek koperku
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Przystawki Przekąski

Tort naleśnikowy z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
    • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
    • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
    • Usmażyć ok. 8-10 naleśników, smarując patelnię pędzlem z olejem.
  • 2. Ser
    • Ser przemieszać, doprawić solą i pieprzem. Koperek posiekać.
    • W tortownicy o średnicy naleśników układać na przemian naleśnik, serek posypany koperkiem i po kawałku łososia wedzonego. Użyłam 8 naleśników.
    • Ostatnią warstwę i boki posmarować serkiem. Wycisnąć ozdobne rozety z serka i udekorować łososiem, koperkiem, natką pietruszki.
    • Podawać po schłodzeniu z ósemkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować