Wytrawny torcik śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i jajka kroimy w kostkę. Kapary dodajemy w całości. Do sałatki dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem.
2.Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku.
Do majonezu i musztardy wlewamy rozpuszczoną żelatynę - 150 ml(100 ml zostawiamy do dekoracji). Dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do sałatki. Mieszamy.
3.Dno i boki tortownicy dokładnie wykładamy folią spożywczą.
4.Boki wykładamy płatami śledziowymi.
5.Układamy warstwę sałatki, a następnie układamy kolejny okrąg ze śledzi i tak na przemian. Całość przykrywamy pozostałą sałatką i sosem. Odstawiamy do zastygnięcia na 1 godzinę do lodówki.
6.Gdy tort trochę stężeje na wierzchu układamy dekorację z jadalnych kwiatów. Kwiatki najpierw delikatnie malujemy żelatyną, a następnie delikatnie je zalewamy resztą żelatyny. Żelatyna powinna tworzyć tylko cieniutką warstwę na powierzchni tortu.
Komentarze