Wytrawny torcik śledziowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i efektowana przystawka śledziowa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm:

    10 wymoczonych płatów śledziowych

    5 jajek ugotowanych na twardo
    2-3 ugotowane marchewki
    4 ogórki kiszone
    4 marynowane kolby mini kukurydzy
    łyżka kaparów
    natka pietruszki
    zmielony pieprz kolorowy

    5 łyżek majonezu
    łyżeczka musztardy
    6 listków żelatyny
    250 ml gorącej wody

    jadalne kwiaty do przybrania tortu: bratki, kwiatki rukoli, warszawianka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawny torcik śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka 1. Warzywa i jajka kroimy w kostkę. Kapary dodajemy w całości. Do sałatki dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem.
  • nadzienie 2. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku.
    Do majonezu i musztardy wlewamy rozpuszczoną żelatynę - 150 ml(100 ml zostawiamy do dekoracji). Dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do sałatki. Mieszamy.
  • tortownica 3. Dno i boki tortownicy dokładnie wykładamy folią spożywczą.
  • przygotowanie 4. Boki wykładamy płatami śledziowymi.
  • przygotowanie 5. Układamy warstwę sałatki, a następnie układamy kolejny okrąg ze śledzi i tak na przemian. Całość przykrywamy pozostałą sałatką i sosem. Odstawiamy do zastygnięcia na 1 godzinę do lodówki.
  • torcik 6. Gdy tort trochę stężeje na wierzchu układamy dekorację z jadalnych kwiatów. Kwiatki najpierw delikatnie malujemy żelatyną, a następnie delikatnie je zalewamy resztą żelatyny. Żelatyna powinna tworzyć tylko cieniutką warstwę na powierzchni tortu.

    Tort schładzamy przez noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować