Wytrawny mus z młodych buraczków

4.99 (200 ocen)

  • 20 min

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śniadanie.Gorąco polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 170 g młodych buraczków
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 i 1/3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki soku z pomarańczy
    160 g pestek słonecznika
    ok. 20 prażonych pestek dyni
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    kilka listków natki pietruszki
    sól , czerwony pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wytrawny mus z młodych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i opłukane młode , małe buraczki , ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie , 1-2 minuty.
    Do czosnku wlewamy sok z cytryny i pomarańczy , mieszamy.
    Następnie dodajemy tarte buraki , przykrywamy i dusimy ok. 7 minut.
    Od czasu do czasu mieszamy.
    Buraczki przekładamy do głębszej miski, studzimy , potem dodajemy pestki słonecznika i kilka listków natki pietruszki , całość blendujemy na gładki mus . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mus przekładamy do kieliszków i posypujemy posiekanymi pestkami dyni.
    Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować