Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śniadanie.Gorąco polecam.
20 min
Składniki:
170 g młodych buraczków
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki soku z pomarańczy
160 g pestek słonecznika
ok. 20 prażonych pestek dyni
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków natki pietruszki
sól , czerwony pieprz
Wytrawny mus z młodych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i opłukane młode , małe buraczki , ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie , 1-2 minuty.
Do czosnku wlewamy sok z cytryny i pomarańczy , mieszamy.
Następnie dodajemy tarte buraki , przykrywamy i dusimy ok. 7 minut.
Od czasu do czasu mieszamy.
Buraczki przekładamy do głębszej miski, studzimy , potem dodajemy pestki słonecznika i kilka listków natki pietruszki , całość blendujemy na gładki mus . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mus przekładamy do kieliszków i posypujemy posiekanymi pestkami dyni.
Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.
Komentarze