Wysokobłonnikowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i zdrowy chleb, który zawsze się udaje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg mąki
    ½ szklanki otrąb pszennych lub owsianych
    Garść słonecznika
    Garść siemienia lnianego
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Wysokobłonnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, otręby, słonecznik, i siemię lniane. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki. Dodać cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć do blaszki. Odstawić jeszcze na 20 min i upiec w nagrzanym piekarniku. ( ok. 1 godz.)

Porady

Dla osób, które posiadają maszynę do wypieku chleba: W misce zmieszać wszystkie składniki suche. Do pojemnika wlać ciepłe mleko i wodę. Dodać sól i cukier a następnie wsypać mąkę zmieszaną z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Na koniec dodać pokruszone drożdże. Ustawić program do pieczenia zwykłego chleba pszennego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować