ciasto drożdżowe ze śliwkami i serkiem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciasto smakuje wyśmienicie. To bardzo ciekawa kompozycja smaków, a w dodatku szybko i łatwo się je przygotowuje. Serdecznie polecam!

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na ciasto drożdżowe:
    - 150 ml mleka
    - 300 g mąki
    - 30 g świeżych drożdży
    - 60 g miękkiego masła
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki cukru
    - szczypta soli

    Na nadzienie:
    - 100 g serka mascarpone
    - 6 łyżek cukru
    - 80 g wiórków kokosowych
    - 750 g śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Stopniowo dodajemy cukier, szczyptę soli, masło, żółtko i mąkę. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto i wykładamy do okrągłej 26 cm formy. Zostawiamy na 20 minut w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia.
    W międzyczasie piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
    2. Serek mascarpone łączymy z cukrem i wiórkami kokosowymi i mieszamy łyżką do powstania masy. 2/3 masy rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście drożdżowym. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i połówki wykładamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i z 1/3 masy która pozostała robimy dekorację np. szprycą cukierniczą wyciskając stożki.
    3. Wstawiamy ciasto do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować