WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM

4.48 (197 ocen)

Przepis udowadnia, że nie tylko pomidorowy sos rewelacyjnie sprawdza się z makaronem spaghetti. Wersja z łososiem jest idealna dla osób nie jedzących mięsa.

Składniki:

  • *500g makaronu spaghetti (może być razowy)
    *200-250 g łososia wędzonego na zimno (może być tzw. sałatkowy-już pokrojony)
    *słodka śmietana 18% polecam serdecznie "Łaciatą" LUB jogurt grecki
    *2 średnie cebulki
    *pieprz
    *oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Włoskie spaghetti z wędzonym na zimno łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Cebulę siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek, aby się zeszkliła. Kroimy w kosteczkę łososia i dorzucamy do cebuli, mocno pieprzymy . Kiedy łosoś się delikatnie zetnie , całość ściągamy na chwilę z gazu. Połowę łososia z cebulką miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wrzucamy z powrotem na patelnię, do drugiej części naszego sosu. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Śmietany ma być tyle by zrobił się sos - nie za gęsty i niebyt wodnisty. Pieprzymy po raz kolejny, NIE SOLIMY gdyż łosoś sam w sobie jest słony. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy.

Porady

Można zastosować makaron razowy. Czarny pieprz smakuje w tej potrawie lepiej niż biały czy tez kolorowy. Dla osób na diecie polecam zastąpienie śmietany jogurtem greckim/bałkańskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować