Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne ciasto z gruszkami i powidłami śliwkowymi. Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
    Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
    Jajka - 4szt
    Ser Mascarpone - 250g
    Olej - 2 łyżki
    Cukier - 1/2 szklanki
    Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    Gruszki - 6szt (ilość zależy od wielkości gruszek - mają przykryć całą blachę)
    Powidła śliwkowe - 12 łyżeczek
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Cały czas miksując dodajemy porcjami serek Mascarpone i olej, następnie mąki i proszek do pieczenia.
    Ciasto wykładamy do blaszki (ja używałam 22x22cm).
    Na górze układamy wydrążone połówki gruszek (wcześniej obranych). W miejsce wyciętych gniazd nasiennych wkładamy po łyżeczce powideł śliwkowych.
    Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Powidła śliwkowe Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować