WIŚNIOWO-JOGURTOWA KANAPKA

4.5 (178 ocen)

Dlaczego kanapka? Ponieważ jest to idealne ciasto, które możemy wziąć do ręki, doskonałe na 2 śniadanie na słodko

Składniki:

  • blaszka 23x38 cm

    Ciasto kruche z bezą:
    1,5 szkl. mąki,
     3 jajka, 
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
    120 g margaryny, 
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
     ½ szkl. cukru
    Masa wiśniowa
    0,75 l drylowanych wiśni w syropie,
    2 galaretki wiśniowe, 
    600 ml wrzątku

    Masa jogurtowa:
    750 ml jogurtu naturalnego,
    3-4 łyżki syropu wiśniowego,
    2-3 łyżki cukru pudru,
    3 płaskie łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowo-jogurtowa kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min.

    Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia.

    Masa jogurtowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem i syropem wiśniowym. Dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy.

    Przełożenie ciasta:
    Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Gdy galaretka zastygnie wylewamy masę jogurtową, układamy herbatniki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować