Dlaczego kanapka? Ponieważ jest to idealne ciasto, które możemy wziąć do ręki, doskonałe na 2 śniadanie na słodko
Składniki:
blaszka 23x38 cm
Ciasto kruche z bezą:
1,5 szkl. mąki,
3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szkl. cukru
Masa wiśniowa
0,75 l drylowanych wiśni w syropie,
2 galaretki wiśniowe,
600 ml wrzątku
Masa jogurtowa:
750 ml jogurtu naturalnego,
3-4 łyżki syropu wiśniowego,
2-3 łyżki cukru pudru,
3 płaskie łyżki żelatyny
Wiśniowo-jogurtowa kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min.
Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia.
Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem i syropem wiśniowym. Dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy.
Przełożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Gdy galaretka zastygnie wylewamy masę jogurtową, układamy herbatniki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze