Wiśniowa delicja pod migdałową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektywne ciasto , które świetnie smaku

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    1 łyżka krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa wiśniowa
    0,5 kg wydrylowanych wiśni
    3 galaretki wiśniowe
    1 szklanka wody

    Masa śmietanowa
    0,5 litra śmietany 30%
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

    Pianka
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka soku z cytryny
    5 dag płatków migdałowych

    Duża paczka delicji wiśniowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wiśniowa delicja pod migdałową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka wymieszać z octem i powoli wlewać do białek. Do masy jajecznej wsypać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem, piec ok 20 minut w 170C.
    Masa śmietanowa:
    Śmietanę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli wlać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę wylać na upieczony biszkopt.
    Na śmietanie układamy delicje jedna obok drugiej, a następnie na nie wylewamy masę wiśniową.
    Masa wiśniowa:
    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia. Wiśnie blendujemy na mus, a następnie łączymy go z tężejącą galaretką mieszamy i wylewamy na na delicje.
    Pianka:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w 170C. Upieczoną piankę przełożyć na masę wiśniową.
    Ciasto bardzo efektywnie wygląda i świetnie smakuje. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować