Wiśniowa delicja pod migdałową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka wymieszać z octem i powoli wlewać do białek. Do masy jajecznej wsypać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem, piec ok 20 minut w 170C.
Masa śmietanowa:
Śmietanę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli wlać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę wylać na upieczony biszkopt.
Na śmietanie układamy delicje jedna obok drugiej, a następnie na nie wylewamy masę wiśniową.
Masa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia. Wiśnie blendujemy na mus, a następnie łączymy go z tężejącą galaretką mieszamy i wylewamy na na delicje.
Pianka:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w 170C. Upieczoną piankę przełożyć na masę wiśniową.
Ciasto bardzo efektywnie wygląda i świetnie smakuje. Smacznego
Komentarze